Miért fontos a pH mérése?

A pH nagy hatással van a különböző tápanyagelemek rendelkezésre állására. Ezért ügyelni kell arra, hogy a pH mindig a megfelelő tartományba essen. A táptalajban 5,2 és 6,2 közötti pH-érték mellett állnak legjobban rendelkezésre a tápanyagelemek.

A CANNA más-más pH-tartományt javasol az egyes táptalajtípusokhoz:

TERRA 5.8 – 6.2
COCO 5.5 – 6.2
Egyéb 5.2 – 6.2

Mi az az EC?

Az EC elektromos vezetőképességet jelent. Az elektromos vezetőképesség a vízben oldott sók teljes mennyiségével arányos. Ebbe beletartoznak a vízből származó sók és a tápanyaggal a vízhez hozzáadott sók is.

Hőmérséklet és pH

A gyökerek megfelelő fejlődésének biztosításához a tápvíznek 18–22 °C hőmérsékletűnek kell lennie. Amikor a tápvíz 15 °C-nál hidegebb, a gyökerek nedvszívó képessége gyorsan csökken, így a terméshozam is alacsonyabb lesz. Ha a tápoldatot hideg vízzel keverik, akkor a víz felmelegítésekor a pH-érték megemelkedik. Ezért a magas pH-értékek elkerülése érdekében a pH-értéket kezdetben kicsit alacsonyabbra kell beállítani.