Miért fontos a pH mérése?
A pH nagy hatással van a különböző tápanyagelemek rendelkezésre állására. Ezért ügyelni kell arra, hogy a pH mindig a megfelelő tartományba essen. A táptalajban 5,2 és 6,2 közötti pH-érték mellett állnak legjobban rendelkezésre a tápanyagelemek.
A CANNA más-más pH-tartományt javasol az egyes táptalajtípusokhoz:
TERRA | 5.8 – 6.2 |
COCO | 5.5 – 6.2 |
Egyéb | 5.2 – 6.2 |
Hőmérséklet és pH
A gyökerek megfelelő fejlődésének biztosításához a tápvíznek 18–22 °C hőmérsékletűnek kell lennie. Amikor a tápvíz 15 °C-nál hidegebb, a gyökerek nedvszívó képessége gyorsan csökken, így a terméshozam is alacsonyabb lesz. Ha a tápoldatot hideg vízzel keverik, akkor a víz felmelegítésekor a pH-érték megemelkedik. Ezért a magas pH-értékek elkerülése érdekében a pH-értéket kezdetben kicsit alacsonyabbra kell beállítani.