A kalcium a növény teljes egészében jelen van. A kalcium a növény számos életfunkciójában részt vesz, de a növekedési folyamatban játssza a legfontosabb szerepet. A sejtekben szabályozó hatást fejt ki, és elősegíti a növény stabliltását. A növények kétféle szállító rendszerrel rendelkeznek: a xilem-edények és a szűrőedények. A legtöbb tápanyag mindkét rendszeren keresztül szállítható, de a kalcium esetében ez nem lehetséges.

Mivel a kalcium szinte kizárólag a xilem-edényeken keresztül szállítható, alacsony a mobilitása a növényen belül. Ezért fontos, hogy a gyökér környékén mindig megfelelő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a növény számára, amit felszívhat.

A kalciumról röviden

Mi az, és milyen hatása van?
Fontos a növekedési folyamat elősegítésében.
Szabályozó hatása van a sejtekben és hozzájárul a növény stabilitásához.
Milyen látható jelei vannak a hiányának?
Sárga/barna foltok, éles barna széllel.
Mit lehet tenni?
Kalcium hozzáadása folyékony meszes műtrágya, pl. kalciumnitrát oldat formájában.
Image
Calcium deficiency guide

A hiány tünetei

A közvetlenül a legalsó levelek fölött található, öregebb, nagyobb leveleken láthatóak az első tünetek. Sárga/barna foltok jelennek meg, melyeknek gyakran éles körvonalú, barna széle van. Emellett a növény növekedése is gátolt, súlyos esetben a felső része kisebb a szokásosnál, és nem záródik össze.

A hiány kifejlődése

  • A tünetek gyakran jelennek meg igen gyorsan; az öregebb leveleken megjelenő első foltok után egy vagy két héten belül. A foltok általában először kicsi, világosbarna pöttyök, melyek idővel megnőnek.
  • Két hét elteltével az öregebb leveleken egyre nagyobb foltok jelennek meg, és a foltok gyakran a levelek szélén láthatóak, ugyanúgy, mint potasszium-hiány vagy agyás esetén. A foltoknak éles körvonala van, és nem csak a levelek szélén jelennek meg. A visszamaradt fejlődés gyakran egy héten belül észrevehető.
  • A növekvő foltok néha meggyűrődnek, és a termés körül vékony, kis levelek találhatóak, melyeken nincs folt.
  • Az öregebb levelek lassan halnak el, és sárgás, homályos foltok jelennek meg az üszkösödő helyek körül. Minél öregebb a levél, annál komolyabbak a tünetek. A virágzás is akadályozva van, lelassul. A termés kicsi marad.
Image
Calcium deficiency guide

A hiány okai

  • A kultúra kalciumot lekötő talajon nő.
  • Túl nagy mennyiségű ammónia, potasszium, magnézium, és/vagy nátrium a gyökér környékén. A felszívódást leginkább az ammónium és legkevésbé a nátrium gátolja. A túl nagy EC érték, vagy túl ill. vagy túl alacsony relatív páratartalom által okozott párolgás.

Megoldások a hiány megszűntetésére

  • Ha a szubsztrátum vagy a talaj EC értéke túl magas, egyszerűen kiöblíthető tiszta vízzel, szükség esetén savasított vízzel.
  • További kalciumot lehet hozzáadni tápanyag oldattal, folyékony meszet tartalmazó műtrágyákkal, mint például kalcium-nitrát oldattal. Túlságosan savas talaj esetén mésztejet lehet használni a pH érték növeléséhez.
  • Használjon megfelelő talajt, mely nem túl savas. A savas talaj gyakran túl kevés meszet tartalmaz. A jó virágföld és a kókusz szubsztrátumok már eleve tartalmaznak meszet.
Tagek :