A Magnézium a növények számára is alapvetően fontos elem. A növényekben a klorofill (levélzöld) alkotóeleme, ezért alapvetően fontos a fotoszintézis számára is. Ugyanakkor a megnézium fontos szerepet játszik az energiaátvitelben is. A kalciummal együtt a csapvíz elkotóeleme is, befolyásolja a víz keménységét. A szervetlen magnézium műtrágyák ugyanolyan alapanyagokkal készülnek, mint a potasszium trágyák gyártásához használnak.

A magnéziumról röviden

Mi az, és milyen hatása van?
A magnézium elengedhetetlen a növény számára, mivel alapvetően fontos szerepet tölt be a fotoszintézisben.
A klorofil alkotóeleme.
Milyen látható jelei vannak a hiányának?
Rozsdabarna foltok.
Homályos, elmosódott sárga foltok az erek között.
Mit lehet tenni?
Permetezés magnéziumszulfát 2%-os oldatával 4-5 naponta körülbelül 1 hétig.
Image
Magnesium deficiency guide

A hiány tünetei

Hiány esetén a levél zöldje a a közepesen öreg leveleken a virágzó csúcs alatt feldarabolódik, és a magnézium a növény fiatal részeibe kerül. Ez a feldarabolódás rozsdabarna foltok és/vagy homályos, elomosódott sárga foltok formájában jelenik meg az erek között. Egy kisebb magnéziumhiány alig hat ki a virágzásra, bár a virágok fejlődésével a hiány tünetei rosszabbodhatnak.

A hiány kifejlődése

  • A hiány jelei először a 4-6. hétben mutatkoznak. Kis, rozsdabarna foltok és/vagy homályos sárga pöttyök jelennek meg a középkorú leveleken (a növény csúcsa alatt). A fiatal levelekre és a terméskezdemények színére ez nincs hatással.
  • A rozsdabarna foltok mérete és száma a leveleken egyre nő.
  • A tünetek az egész növényen megjelennek, mely betegnek tűnik. Ha a hiány akuttá válik, a fiatalabb leveleken is megjelennek a tünetek, kevesebb virág fejlődik ki.

A hiány okai

A magnéziumhiány azért léphet fel, mert a felszívódást a következők valamelyike akadályozza:

  • Nagyon nedves, hideg és/vagy savas közeg a gyökér körül.
  • Nagy mennyiségű potasszium, ammónia és/vagy kalcium (például kalciumkarbonát magas koncentrációja az ivóvízben, vagy kalciumban gazdag agyagos talaj) a magnézium mennyiségéhez viszonyítva.
  • Csökkent méretű gyökérzet, miközben a növénynek nagy a szükséglete.
  • Magas EC a termőközegben, ami akadályozza a párolgást.
Image
Magnesium deficiency guide

Megoldások a hiány megszűntetésére

  • Ha hiány diagnosztizálható, a legjobb megoldás magnéziumszulfát 2%-os oldatával permetezni.
  • Trágyázás a gyökereknél. Szervetlen: magnéziumszulfáttal hidroponikus termesztés esetén vagy kieserite-tel (magnéziumszulfát-monohidrát). Szerves: komposztált pulyka- vagy tehéntrágya.

Helyreállítás

A lehetséges okok megszűntetése: Ha a termőföld pH-értéke túl alacsony (5-nél kevesebb), használjon magnéziumtartalmú kalcium műtrágyát. Hidroponikus termesztés esetén alkalmazzon átmenetileg magasabb (6,5 felett)i pH-értékű tápoldatot. Ha az EC túl magas, öblítse át és/vagy átmenetileg csak ivóvízzel öntözze. Beltéri termesztés esetén tartsa a gyökeret 20 – 25 °C közötti hőmérsékleten.

Egy kevés magnéziumtöbblet nem lehet különösebben káros. Termőföldben történő termesztés esetén a túl nagy mennyiségű magnézium nem jelenik meg gyorsan. A túl nagy magnézium tartalom akadá lyozza a kalcium felszívódását, és a növényen a túl nagy sómennyiség általá nos tünetei jelennek meg: növekedési hiba és sötét színű vegetáció.

Tagek :