A tőzeg, természeténél fogva, meglehetősen savas kémhatású (3,5-4,5 pH), emiatt meszet kell hozzáadni a pH-érték növelése érdekében. Az üzletekben kapható cserepezési föld mindig tartalmaz meszet. A tőzeg összetételétől függ az, hogy mennyi mészre van szükség. Például, a kerti tőzeg, ahhoz, hogy a pH-értéke emelkedjen, mindig több meszet kíván, mint a tőzegalom.

Image
Using potting mixes

A cserepezési földhöz köbméterenként (1000 l) átlagosan 5-6 kg meszet kell adni, hogy a pH-értéke növekedjen. A mész hozzáadását követően néhány hét szükséges ahhoz, hogy a pH-érték stabilizálódjon. Ha a tőzeghez nem adnak meszet, vagy túlságosan keveset, akkor az olyan alkotóelemeknek, mint a mangán, a vas és a foszfát, túl nagy koncentrációja fog felszívódni, aminek következtében a túltáplálás jelei mutatkozhatnak.

Az alumínium koncentrációja akár a növényre mérgező mértékig is emelkedhet, a gyökér megvastagodását okozva, ami aztán korlátozza a táplálék-felvételt. Ha az Ön által használt cserepezési föld pH-ja túl alacsony, 10 literenként 20 g mész (Dolocal) hozzáadása egy ponttal fogja emelni a pH-t.

A cserepezési földre vonatkozóan a savasság akkor megfelelő mértékű, ha a pH-érték 5,3 és 6,2 között van. A 6,2-nél magasabb értékek következtében előfordulhat, hogy a foszfát kalcium-foszfát formájában lerakódik, és ezáltal a növény számára kevésbé hozzáférhetővé válik.

Mi az RHP?

Az üzletekben kapható cserepezési földkeverékek minőségüket illetően egymástól nagy mértékben különböznek. Hollandiában az RHP Alapítvány összpontosít a tőzeg-készítmények, a talaj összetevői, a cserepezési földkeverékek és az olyan táptalajok, mint pl. a kókusz, a perlit, a habkő, stb. minőségének fenntartására és ellenőrzésére. Azok a táptalajok és táptalaj-alkotóelemek, amelyek RHP minőségi jelöléssel rendelkeznek, biztonságos keverékek (csak kis mértékben gyomosak, betegségtől pedig mentesek), azonban nem jelentenek garanciát a sikeres szüretre, betakarításra. Az RHP minősítés tulajdonképpen semmit nem mond a cserepezési föld pontos szerkezetéről és kémiai felépítéséről. A cserepezési földkeverékek árukat tekintve is nagyon különbözőek. A kerti tőzeg-alapú cserepezési földkeverékek általában olcsóbbak, mint a levegős fehér tőzegen alapuló keverékek, és azt is el kell mondani őszintén, hogy a durvább minőségű fehér tőzeg sokkal drágább, mint a finomított.

Image
Using potting mixes

Megbízható mérési módszer

A földben jelenlévő tápanyagok mérésének legmegbízhatóbb módja az 1;1,5 extrakciós módszer alkalmazása, amely a gyökér környezete EC- és pH-értékének meghatározására használható. A szennyvíz EC-je és pH-ja rendes körülmények között ettől eltér, mivel a föld képes arra, hogy számos alkotóelemet visszatartson. Legjobb az, ha három ill. öt hét elteltével sor kerül egy 1:1,5 elemzésre. Az analízist úgy tudják a legkönnyebben elvégezni, ha lépésről-lépésre követik az alábbiakat:

  1. Vegyen mintát a talajból. Ezt talajfúróval vagy egy kanál segítségével lehet megtenni. Nagy számú, különböző helyről vegye a földet, így biztosítva azt, hogy a minta reprezentatív.
  2. Tegye a mintát egy tálba, és határozza meg, hogy elég nedves-e. Ezt úgy tudja megtenni, hogy egy kis földet a kezében összenyom; ha sikerül kipréselni egy kis vizet, akkor rendben van. Hogy a minta nedvesség-tartalmát növelje, adjon hozzá desztillált vizet. A víz hozzáadása után jól keverje össze a földet.
  3. Fogjon egy 250 ml űrtartalmú mérőedényt, és töltsön bele 150 ml desztillált vizet. Adjon hozzá annyi földet, hogy a 250 ml-es jelet elérje, jól keverje össze, majd legalább 2 órán keresztül hagyja ülepedni.
  4. Még egyszer alaposan keverje össze, és mérje meg a pH-értéket. Szűrje le ezt a keveréket, és mérje meg az EC-t. Az értékek céltartománya az EC vonatkozásában 1,1 és 1,3, a pH-ra vonatkozóan pedig 5,3 és 6,2 között van.

Jobb eredmények

A CANNA szubsztrátumok megfelelő víz-levegő arányára vonatkozó saját vizsgálatai alapján különféle virágföldkeverékekkel gyakorlati vizsgálatokat folytatott. Ezek a keverékek nagy értékű, levegős alapanyagokból készültek, melyeket Perlit alapú virágföldkeverékekkel hasonlítottak össze.

Különféle termesztési helyszíneken a növények egyik felét perlites virágföldkeverékbe, a másik felét levegősebb virágföldkeverékbe helyezték. A klíma és a tápanyag minden növény számára azonos volt. Három hét elteltével egyértelműen látható különbségeket lehetett észrevenni. A levegősebb keverékben fejlődő növények lényegesen jobban növekedtek (átlagosan 5 cm-rel magasabbra) és erősebb szárat növesztettek. Kevesebb volt a lelógó levél éjszaka, ami arra utal, hogy a növény fény nélkül is elegendő vizet vett fel. Az elegendő víz az első számú követelmény a növények optimális növekedése és virágzása tekintetében. A tesztek eredménye azt is kimutatta, hogy a tiszta levegőellátás fontos az egészséges gyökérzet számára.

A jó kezdés fél siker!

A jó kezdés elengedhetetlen a jó szüret eléréséhez. Nagyon ügyeljen arra, hogy olyan magokat vásároljon, amik megfelelnek az Ön által választott termesztési fajtának: beltéri vagy szabadtéri művelés. A magok csíráztatását legjobban úgy végezheti el, ha lépésről-lépésre követi az alábbiakat:

  1. Helyezze a magokat egy pohár vízbe. Szükség esetén minden nap cserélje a vizet. Egy mag akkor életképes, ha kinyílik és megjelenik egy kis gyökér.
  2. Ne hagyja a gyökereket túl hosszúra nőni, mivel ültetéskor könnyen letörhetnek, ami lehetetlenné tenné a növény kifejlődését.
  3. Vegye ki a kicsírázott magokat a vízből, és óvatosan ültesse el őket, mindegyiket külön edénybe, egy kb. 2-3 cm mély lyukba, majd kevés földdel takarja be. Hozzávetőleg egy hét elteltével a földből előbukkannak az első növények, és ha minden jól megy, akkor 80-90%-ukból tényleg lesz palánta.
  4. Ültesse a kis növényeket olyan jó minőségű cserepezési földbe, mint pl. a TERRA PROFESSIONAL vagy a TERRA PROFESSIONAL PLUS. Enyhén nyomja meg a földet. A levegős-jelleg a jó gyökérrendszer kifejlődése szempontjából nagyon fontos.
  5. Soha ne vesse a magot túl mélyre, mivel ez megakadályozza, hogy a kicsírázott mag kitörjön a talajból, és a növények így nem fognak kifejlődni. Általában kb. 1,5 cm a megfelelő vetési mélység.
  6. A jobb gyökérfejlődés serkentése érdekében, és azért, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a növények megalapozzák magukat, javasoljuk, hogy az első hét folyamán 2 vagy 3 alkalommal adjon RHIZOTONIC-ot.
  7. A növekedési fázisban adjon a növényeinek TERRA VEGA-t, a virágzási fázisban pedig váltson át TERRA FLORES-re. A virágzási fázis akkor kezdődik, amikor az első virágok megjelennek.
Tagek :