A kén fontos növényi szövetekben fordul elő, mint pl. magokban és sejtfolyadékban, a növény vízháztartásában és a talajban. A kén egy kémiai elem, melyet már az ókorban is ismertek. A ként ismerjük a termálfürdők vizeiből, a gyufafejről, vagy a puskapor és az akkumulátorsav alkotóelemeként.

Röviden a kénről

Mi az, és mit jelent?
A kén aminósavak, hormonok és vitaminok (pl. B1 vitamin) molekuláris alkotóeleme.
Mi látható?
Erőteljes ibolyakék elszíneződés a száron és a levélszárakon (antocián pigment képződésének következtében).
Strong purple colouration in the leaf stems
Mit lehet tenni?
Hiányra utaló tünetek esetén lehetséges a ként szervetlenül, magnéziumtartalmú trágyával, mint keserűsóval (hidrotermesztés) és kieserittel (virgáföldhöz) hozzáadni.
Image
Sulphur deficiency guide

A hiány tünetei

A növényekben a kén a fehérjékben és szerves szövetekben raktározódik el. Hiánya esetén nehezebben jut el a növény fiatalabb részeibe. Elméletileg a hiány jeleinek először a növény fiatal részein kellene megjelenniük, (világoszöld elszíneződés). A gyakorlatban azonban többször megállapítottuk, hogy a tünetek e legnyilvánvalóbban az öregebb leveleken láthatóak.

Időrendben

  • A kén hiánya nagyon hasonló a nitrogénhiányhoz: világoszöld elszíneződés egy vagy több régi, nagy levélen.
  • Erőteljes ibolyakék elszíneződés a száron és a levélszárakon (antocián pigment képződése miatt).
  • Több levél elszíneződik, a világoszöld egyes helyeken egészen sötétsárgára változik.
  • Szélsőséges hiány esetén a növény levele sötétsárga lesz ibolyakék szárral és levélszárakkal, emellett a növekedés és a virágzás is gátolva van.
Image
Sulphur deficiency guide

A hiánytünetek a következő formákban is felléphetnek:

A földön történő termesztés esetén aligha van kénhiány. A virágföldben a foszforhoz hasonlóan kénhiány léphet fel, ha a pH-érték túl magas, és ha túl sok mész van a virágföldben. A virágföldben való termesztés esetén és hidrotermesztés esetén is felléphet kénhiány, ha a trágyázószerek összetétele nem megfelelő.

Mit lehet tenni?

  • A foszfáthoz hasonlóan a ként is könnyebben felveszi a növény alacsony pH-érték esetén. Ellenőrizze a közeg pH-értékét, csökkentse azt szükség esetén kénsav, salétromsav, foszforsav, vagy citromsav hozzáadásával.
  • Hiánytünetek esetén lehetőség van a kén szervetlen formában történő bevitelére magnéziumtartalmú trágyával, mint keserűsóval, (hidrotermesztés) kieserittel (virgáföldhöz; lásd a CANNA Infokurier alatt a magnéziumhiányt).
  • Szerves trágyaként feldolgozott gombatrágyát vagy állati eredetű trágyát lehet alkalmazni.
  • A magas kénkoncentráció nem kimondottan káros a gyorsan növekvő növények számára, de mivel az öntözővíz nátriumtartalma emelkedik, ez hátráltatja a növekedést, ha az EC-tartalom határértéke túllépésre kerül.
  • Mivel a növény csak kevés szulfátot vesz fel, lehet, hogy a talajnedvesség szulfáttartalma jelentősen megnövekszik. A túl nagy mennyiségű szulfát a sók által okozott károkhoz hasonló tünetekkel jár: akadályozott növekedés és sötét színű növény.
  • Magas EC esetén külön öblítésre van szükség!
Tagek :