A víz minősége nagyon megnehezítheti jó eredmények elérését recirkulációs rendszerekben. Nagy mennyiségű bikarbonát, nátrium, klorid, vagy nehézfémek, mint pl. a cink, a vas vagy a mangán, okoznak gyakori, mindennapos problémákat, és ezek mind a víz minőségéből erednek.

A csapvíz magas (0,75-nél nagyobb) EC-értéke jelenthet nagy nátrium vagy klorid koncentrációkat, és okozhat nehézségeket. Fordított ozmotikus szűrő alkalmazásával csökkenthető a csapvíz magas nátrium- és klorid-koncentrációja.

A kútvíz, illetve az a víz, amelyik cinkből készült csöveken keresztül érkezik, túl sok nehézfémet tartalmazhat. A forrásvíz és a felszíni víz szerves szennyeződést és növényvédőszerek maradványait tartalmazhatja, amiknek a növények fejlődésére kedvezőtlen hatásuk lehet.

Image
Growing on recirculating systems

Összetétel

A különféle tápanyag-alkotóelemek aránya a recirkulációs rendszerek vonatkozásában fontosabb, mint bármely másik rendszer esetében. Ez azért van, mert a növény közvetlenül befolyásolja a tápanyag összetételét. Nem minden tápanyagot tud a növény egyformán könnyen felszívni. A kálium (K) pl. sokkal könnyebben felszívódik, mint a kalcium. A recirkulációs tápoldatban a kálium koncentráció sokkal gyorsabban esik vissza, mint ahogy a kalcium felhalmozódhatna. A tápanyag vonatkozásában egy másik fontos szempont a nitrogén típusa. Ha a nitrogén nitrát formájában áll rendelkezésre, akkor a nátrium és a kalcium felszívódása fokozódik, miközben ezzel egy időben a tápoldat pH-értéke emelkedik; ha a nitrogén főként ammónia formájában érhető el, az eredmény ellentétes lesz.

A tápanyagokkal kapcsolatos problémákat legkönnyebben úgy lehet elkerülni, hogy a recirkulációs rendszerű termesztésnek megfelelő összetételű, kész tápanyagokat használunk.

A CANNA erre a tápanyagok egy speciális fajtáját fejlesztette ki: CANNA AQUA.

Betegség és pestis

A hidroponikus rendszerek fő előnye, hogy a bennük alkalmazott inert, közömbös táptalajok sterilek, ilyenformán semmilyen betegséget vagy gyomokat nem tartalmaznak. Azonban ez nem jelenti azt, hogy soha nem fordul elő betegség. A konkurráló mikroorganizmusok hiánya azt jelenti, hogy a betegségek és gombás fertőzések, amik megjelennek, sokkal gyorsabban képesek fejlődni, terjedni, és a patogén gomba a cirkuláló vizen keresztül az összes növényt meg tudja fertőzni.

Azért, hogy mindennek ellenére egészséges mikroklímát hozzunk létre, hasznos mikroorganizmusokat kell “bevetni” a betegségek terjedésének lelassítása érdekében. A jótékony mikroorganizmusok példái a Bacillus Subtillus és a TRICHODERMA Harazium. Ezek a mikroorganizmusok antibiotikumokat és enzimeket képesek előállítani, amik a gombás betegségek kifejlődését félbeszakítják.

A Pythium és a Fusarium az a két kórokozó gombaféle, amelyek leginkább okozói a recirkulációs rendszerekben kialakuló leggyakoribb betegségeknek (több információért, lásd. a CANNA Infofutárt a Fusariumra és a Pythiumra vonatkozóan). A Pythium egy olyan penészgomba, amely behatol a gyökerek közé és megakadályozza a víz és a tápanyagok felvételét. A gyökerek duzzadni kezdenek, a végeik pedig barna színűvé válnak. A levelek gyakran elsárgulnak, és piros erek jelennek meg rajtuk. A Fusariumnak mind a gyenge, mind pedig az erős, agresszív típusait megkülönböztették, azonosították már. A gyenge Fusarium típusok párologtatási problémákat okoznak, ami miatt a növény elkezd fonnyadni. Az agresszív típusok a szállítóedény-nyalábok barnás elszíneződését okozzák, majdnem teljesen a növény csúcsáig. A tő alja is megkeményedik.

Image
Growing on recirculating systems

Sajnos, semmilyen hatékony módszer nincs a gombás betegségekkel szemben. Kémiai gombaölőszerek alkalmazását nem javasoljuk, mivel azok a termesztőre, a fogyasztóra és a környezetre egyaránt veszélyt jelentenek. Egy Svájcban készült tanulmány kimutatta, hogy a kereskedelmi növényminták 6%-a volt növényvédőszerrel fertőzött a kémiai gombaölőszerek nem megfelelő alkalmazása miatt!

A gombabetegségekkel nehéz harcbaszállni, mivel már sikerült nekik kifejlődni. Éppen ezért a legeslegfontosabb, hogy mindent megtegyünk e betegségek megelőzése vagy visszaszorítása érdekében. Sokféle módszer létezik, ami a művelés részeként hajtható végre, valósítható meg: a Pythium gomba típusai gyorsabban fejlődnek 25˚C fölött. Ha biztosítjuk, hogy a hely és a tápoldat hőmérséklete alacsonyabb ennél, 20˚C körüli, akkor visszaszorítható a Pythium gomba növekedése. Ugyanakkor gondoskodjunk róla, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen 15˚C alá, mivel ez a gyökerek abszorpciós kapacitását túlságosan nagy mértékben csökkentené.

Eddig a higiénia volt a legjobb fegyver a gomba-alapú betegségekkel szembeni harcban. A gombaspórák a ruháinkon és a bőrünkön át könnyen terjednek. Ezért kerülnünk kell azokat a forgalmas helyeket, ahol a betegségek jelenlétét gyanítjuk. A gombaspórák a szennyezett anyagokon keresztül is jól képesek terjedni (pl. az olyan edények, amelyek még a gomba nyomait tartalmazzák). Győződjön meg róla, hogy a kezdő anyagokat minden termesztés előtt kitisztították. A betegségek a megvásárolt dugványokon keresztül is terjedhetnek. Csak megbízható szállítótól vásároljunk, vagy használjunk saját dugványokat.

Hőmérséklet

A megfelelő hőmérséklet fontos az optimális növény-aktivitás szempontjából. Csúcseredmények elérése érdekében, a hőmérsékletnek legalább 20˚C-nak kell lennie. A 30˚C feletti hőmérsékletek az arra érzékeny fajtáknál problémákat okozhatnak, persze elsősorban akkor, ha ez alacsony páratartalommal jár együtt. A problémák elkerülése érdekében a hőmérsékletnek 20˚C és 30˚C között kell lennie.

A megfelelő gyökér-fejlődés megköveteli, hogy a tápoldat hőmérséklete magas legyen (20-25˚C). 15˚C alatt a gyökerek abszorpciós kapacitása gyorsan csökken; a tápanyag szállítása a növényben stagnál, csökkentve a terméshozamot. A növények növekedése lelassul, és a gyökérrendszer nem lesz olyan szép, mint egyébként (kevesebb elágazás és hajszálgyökér). Az első látható jele annak, hogy a hőmérséklet túl alacsony, a levél szárának, fő ereinek lilás elszíneződése. Ha túlságosan sokáig alacsony a hőmérséklet, a levelek deformálódnak. Alacsony hőmérséklet esetén leginkább a nitrát-, foszfát-, magnézium-, kálium-, vas- és mangán felszívódása gátolt.

Ha a hőmérsékletbeli különbség a sötét és világos időszakok között nagyon nagy, a lámpák bekapcsolása után azonnal problémák merülnek fel. A levelek felmelegszenek, kezd elpárologni a víz. Azonban a gyökerek túl hidegek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vizet tudjanak felszívni. Emiatt a növény kókadozik, és még az is megeshet, hogy elhervad. Amennyire csak lehetséges, próbáljuk megakadályozni a túl nagy eltéréseket az éjszakai és a nappali hőmérsékletek között (pár fok különbségnél nagyobb ne legyen). Az optimális gyökér-hőmérséklet fenntartása a jó eredmények előfeltétele. Egy akvárium-fűtőelem egy termosztáttal együtt tökéletesen jól használható, mint a hőmérséklet fenntartásának legolcsóbb módja.

Tagek :