A magas tápanyag költségek és a modern hidroponikus rendszerek bonyolult, összetett volta miatt egyre több termesztő fordul személyes szükségletei, igényei vonatkozásában a CANNA COCO-hoz. Egy elégedett vásárló kijelentette: ”Habár én már szüreteltem néhányszor (ti. azt, amit magam termesztettem), mégis őszintén meg kell mondanom, hogy még nem találtam meg a növénytermesztés nyitját. A termőföldben való termesztésnél mindig minden rosszul működött. Először túlságosan sok volt a víz, azután meg túl kevés. De mindez már történelem, mivel a CANNA COCO-t használom. Én vagyok a tökéletes példája annak, hogy a COCO táptalaj idióta-biztos.”

Magasabb terméshozamok!

A növény gyökérzete számára a víz mellett a levegő is nélkülözhetetlen, alapvetően fontos. A termesztő közegek különféle típusaira vonatkozó kutatás kimutatta, hogy a több levegő gyorsabb és intenzívebb gyökérfejlődéshez, 6-10%-kal magasabb terméshozamokhoz, és kisebb mértékű műtrágya-felhasználáshoz vezet. A gyorsabb és intenzívebb gyökérfejlődés jobban funkcionáló gyökereket jelent, mégpedig a víz- és a tápanyagok felvétele tekintetében, valamint abban, hogy az ilyen gyökérzet lépést tud tartani a növény igényeivel.

Amiatt, hogy ily’ módon a táptalajban magasabb levegő-szint biztosítható, nem kell olyan gyakran alkalmazni a csepegtetős öntözést. Mivel a táptalajból több vizet szív fel, a gyökérzet erősebb lesz, és az is kevésbé fordul elő, hogy a táptalajban túl sok nedvesség halmozódik fel. A tesztek kimutatták, hogy a csepegtetős öntözés csak napi egy alkalommal jelentett növekedést, azt, hogy a 3%-kal több levegő volt jelen a táptalajban. A CANNA COCO-val Ön kevesebbet csepegtet.

Kisebb mértékű növekedés a vízzel való telítettség miatt

Image
Using CANNA COCO

A CANNA COCO-t hajszálcsöves mikroszivacsok ezrei alkotják, amik hozzávetőlegesen saját súlyuk 1000%-nak megfelelő mennyiségű vizet képesek visszatartani. Ennek következtében a COCO egy roppant nagy víz- és tápanyag-tároló. A javaslat az, hogy a termesztő a közeget inkább kicsit szárazon tartsa, mintsem csuromvizesen. A nedves körülmények ideális alapot nyújtanak a gombás betegségeknek, ilyen pl. a Pythium. A szárazabb táptalaj több levegőt enged át a gyökerek felé, a víz és a tápanyagok aktívabb, hatékonyabb elnyelésére serkentve őket. Mindez gyorsabb növekedést és magasabb terméshozamokat eredményez.

A másik fontos eszköz – az időzítés. Mihelyt a COCO túlságosan nedvessé válik, mérsékelni vagy szüneteltetni kell az öntözést, mindaddig, amíg a COCO ki nem száradt, és akkor lehet elkezdeni újra a szokásos öntözést. Ellenőrizze a COCO nedvesség-tartalmát kézzel, vagy súlyának megállapításával, ez utóbbit úgy, hogy az edényt illetőleg a lapot emelje fel. A teljesen kifejlett növények öntözésére vonatkozó szabály nagyjából-egészéből történő becsléssel kb. 4-6 l per m2, naponta. A csepegtetés gyakoriságának csökkentésével és az öntözésenkénti tápanyag-mennyiség növelésével a rendelkezésre álló víz és tápanyagok legjobb hasznosítása biztosítható. Mindez a vízelvezetést is tökéletesíteni fogja.

Az öntözés gyakorisága a COCO-ban a párolgástól és a vízutánpótlástól függ. Az az általános szabály, hogy normál körülmények között napi egyszeri öntözés elegendő az első néhány hét folyamán; aztán napi két alkalomra kell emelni; 2 órával azután, hogy a lámpákat bekapcsolták, és 2 órával azelőtt, mielőtt újra kikapcsolják őket. Kérjük, tartsák észben, hogy a növényenkénti kisebb gyökér-térfogat (kis edények vagy laponként túl sok növény) COCO-t gyorsan ki fogja szárítani. Ezért ezeket a növényeket elengedhetetlen gyakrabban öntözni.

COCO mérési módszer

A COCO-ban lévő tápanyagszintek mérésének legmegbízhatóbb módja az 1:1,5 extrakciós módszer. A gyökér környezetének EC- és pH-értéke határozható meg e módszer alkalmazásával. A csatornavíz pH-ja és EC-je általában eltér attól a helyzettől, ami a gyökér körül valójában jellemző, mivel a COCO képes visszatartani illetve kiengedni az alkotóelemeket.

  1. A COCO-ban lévő tápanyagszintek mérésének legmegbízhatóbb módja az 1:1,5 extrakciós módszer. A gyökér környezetének EC- és pH-értéke határozható meg e módszer alkalmazásával. A csatornavíz pH-ja és EC-je általában eltér attól a helyzettől, ami a gyökér körül valójában jellemző, mivel a COCO képes visszatartani illetve kiengedni az alkotóelemeket.
  2. A mintát gyűjtse össze egy tálban, és határozza meg, hogy megfelelő mennyiségű nedvesség van-e benne. A COCO-nak akkor megfelelő a nedvesség-tartalma, ha a nedvesség eltűnik az Ön ujjai között, amikor összenyomja (2. fotó). Szükség esetén adjon hozzá demineralizált vizet és keverje össze a COCO-t.
  3. Fogjon egy 250 ml-es mérőedényt és töltsön bele 150 ml demineralizált vizet. Adjon hozzá COCO-t, egészen a 250 ml-es jelig (3. fotó). Alaposan keverje össze, majd hagyja, hogy az iszap legalább két órán át ülepedjen.
  4. Keverje össze újra, és mérje meg a pH-értéket.
  5. Filter this material and measure the EC.
Image
Using CANNA COCO

Legjobb, ha az 1:1,5 elemzésre 3 vagy 4 hét után kerül sor. A célértékek az EC-re vonatkozóan 1,1 és 1,3 között, a pH-ra vonatkozóan pedig 5,3 és 6,2 között vannak. A nagyon magas EC-értékek fokozzák az égési tünetek kockázatát. Az ilyen égési tünetek veszélyének korlátozása érdekében, a COCO-t ki lehet öblíteni savasított vízzel (pH 5,8: savasítsa a CANNA pH-growth nevű termékkel).

Tagek :