A kókusz-tőzeg az a maradék anyag, ami azután keletkezik, hogy a kókuszdió legkülső burkából (aljzat) kivonják a rostot. A CANNA-ra, mint közismert úttörőre, nagy hatással volt a termékben rejlő számtalan lehetőség. Sok éves kutatás után, a CANNA sikeresen megalkotott egy új közeget, kiegészítve egy speciális COCO tápoldattal. Bevezetésekor a CANNA volt az első cég, amely RHP-tanúsítvánnyal rendelkező COCO-t vitt piacra.

Image
Coco in general

Tíz évszázadba telt, amíg ebből a hulladékból a jövő termesztési közege lett. A kókusszal kapcsolatos eljárás első leírása a XI. századból származik, és arab kereskedők feljegyzéseiből maradt ránk. 1290-ben Marco Polo írta le a rostok kókuszdióból való kinyerésének folyamatát. Ez az eljárás évszázadokon keresztül nem változott. A kókusz-tőzeg a kókusz rostját nyersanyagként felhasználó – abból hajókötélzetet, székek ülő részét, matracok töltőanyagát készítő -, gyárak hulladékterméke volt.

1862-ben, John Lindeley botanikus, kertész és egyben a Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) titkára a kókusz-tőzeget, mint termesztő közeget vezette be az angol kertművelésben. A Társaság kertjeiben elvégzett sikeres kísérleteket követően bonyodalmak támadtak az anyagban természetes módon jelen lévő ártalmas összetevők miatt, és abból a tényből kifolyólag, hogy az alkalmazásra vonatkozó tudás, ismeret még gyerekcipőben járt. Végül, mivel a kókusz minősége ily’ módon túlságosan sok problémát okozott a különböző termények vonatkozásában, a mezőgazdaságban való alkalmazását elutasították. Újabb 100 év telt el, mielőtt a kókuszt, mint lehetséges termesztő közeget, ismét felfedezték. Új technikák, eljárások és elemző módszerek révén válhatott a kókusz értékes termesztő közeggé. Ettől a pillanattól vált lehetővé sokféle termény kókuszon történő sikeres termesztése.

Image
Coco in general

A növények szinte ‘kirobbannak’ a kókuszból

Egy gyakorlott, termőtalajon való termesztésben jártas kertész így fogalmaz a COCO-ról szerzett tapasztalatairól:”Az eprek sokkal vaskosabbak és nehezebbek, mint amit valaha termesztettem, és nem puffadtak és vizesek, hanem igazán szaftosak. A helyzet jelenlegi állása szerint, magasabb terméshozamot várok, mint amilyen valaha volt. Éppen ugyanúgy termesztettem a növényeket egy héten keresztül, ahogy a termőtalajon szoktam, és most a szó szoros értelmében ‘kirobbannak’ a COCO-ból. A gyökerek úgy nőnek, mint a dudva, és a növények maguk is sokkal gyorsabban betöltik a teret, mint normál körülmények között. A növényeim még soha nem látszottak ilyen egészségesnek. A legjobb dolog az, hogy a COCO-val nem tudsz hibázni.”

A COCO előretörése a hidroponikus rendszerekben

A rózsatermesztésben való 1986. évi bevezetését követően, világossá vált, hogy a kókusz ideális termesztő közeg lehet a gyökér fejlődése szempontjából, ami nyilvánvalóan erősebb növényeket eredményez. Sajnálatos módon, a rózsákkal elért siker nem ismételhető meg minden terménnyel. A kókusz táptalajon elért minőség nem volt állandó, és nagy hiányosságok mutatkoztak a kókuszon történő művelésre vonatkozó ismeretek, tudás tekintetében is.

1993-ban megnövekedett az igény a tőzeg-telep és más közegek, mint pl. a kőzetgyapot, alternatívái iránt, a CANNA elkezdte első, kókusszal végzett, kísérleteit. Mindez nem eredményezett azonnal piacképes terméket, a “szakértők” éleslátása ellentmondónak bizonyult, és nem volt válasz a kókuszon való termesztéssel kapcsolatos gyakorlati problémákra. Annak érdekében, hogy objektív módon meghatározzák a kókusz alkalmazásában rejlő lehetőségeket, a CANNA számára az egyedüli választás az volt, hogy az úttörő munkát saját maga végezze el. Két évvel később a CANNA bemutatta a CANNA COCO-t, és ez volt az első COCO termék a fogyasztási cikkek piacán (Németország, 1996.).

A COCO-nak a német piacon való kedvező, rendkívül sikeres bemutatkozását követően, a CANNA COCO-t 1997-ben Hollandiában is bevezették. Miután az eredményeket publikálták, a COCO felemelkedése megállíthatatlanná vált, és a kertészeti szektorban való piaci részesedése rendkívüli mértékben megnövekedett. 2000. végén a rózsa vetésterületének csaknem 35%-án, az eper vetésterületének pedig mintegy 40%-án folyt a termesztés COCO táptalajon.

Megállapíthatjuk, hogy a COCO végleg elfoglalta az őt megillető helyet a többi táptalajok között. A CANNA 2015-ig évi 15%-os növekedést vetít előre a teljes COCO-piacra vonatkozóan. Hisszük, hogy a nagyszámú, cserepes művelés során alkalmazható talajkeverék mellett a COCO jellemzői az igazán előnyösek, mert alkalmazásával a gyökereztetés rendkívül egyszerűvé válik, nagy a víz-visszatartó kapacitása, amihez járul továbbá az anyag jó vízelvezető képessége és nagyfokú stabilitása.

Svájc magas színvonalon termeszt

Image
Coco in general

A kilencvenes évek végén az egykori Növénytermesztési Centrum (Grow Centre) Schlieren-ben (Zürich-től nem messze)lévő gazdaboltja egyike volt azoknak, akik elsőként mutattak érdeklődést a CANNA COCO iránt annak bevezetésekor. Patrick és Jörg, két alkalmazott volt a bolt fennállásának első pillanatától kezdve, most átvették a céget és Growhaus néven vitték tovább. A CANNA COCO táptalajának bevezetése óta e trópusi rostanyaggal kapcsolatos véleményük teljesen megváltozott.

Egészen a legutóbbi időkig, az üzlet pincéjében volt egy kísérleti berendezés, amit arra használtak, hogy a különféle népszerű termesztő közegeket egymással össze tudják hasonlítani. Alapos, körültekintő vizsgálatok után Patrick és Jörg megállapították, hogy a CANNA COCO a leghatékonyabb termesztő közeg. “A CANNA a mi kedvenc szállítónk”, mondta Patrick őszintén. Ez a profi szakember, aki a legendás Enetbrugg-i Gärtnerei (kertészeti) találkozón, vásáron is megbecsülést vívott ki magának, dícséri a CANNA termékskálájának következetesen magas színvonalát, kiváló minőségét. “Azonban különösen az egyszerű alkalmazhatóság teszi a CANNA COCO-t az összes többi termesztő közegnél különbbé, kiválóbbá. Szabd le a lapokat, áztasd egy órán keresztül, és már kész is. Habár vannak olyan vásárlóink, akik ugyanazt a lapot hatszor is használják, mi a három szüretnél szabjuk meg a határt”, mondja Patrick mosolyogva.

Emellett a Growhaus-team azt is elismeri, hogy a CANNA COCO-nak a talajgombákkal szemben nagyobb az ellenállóképessége. Elegendő ok ez a sikeres üzletemberek számára, hogy úgymond ‘nyomják’, reklámozzák a CANNA COCO-t és a vele összefüggő tápanyag-választékot a vásárlóik felé. Növényfajtától függően, átlagosan 10%-os terméshozam-növekedés az, ami a CANNA COCO-val az átlagos Growhaus-kertész számára is könnyűszerrel elérhető.

Tagek :