Sokféle típusú és minőségű erős tőzeg kapható. A tőzeg tulajdonsága egyebek között függ attól, hogy milyen mélyről termelték ki, függ az extrakció módjától és a tőzegterületen uralkodó éghajlati viszonyoktól. A tőzegprofil feldolgozása folyamán, fentről lefelé haladva, a következő típusokat találjuk:

Image
Different types of high peat

A tőzeg ’legfelső’ rétege

A ’legfelső’ réteg a tőzegprofil felső 25 cm-e. A tőzegkitermelésre vonatkozó német rendelkezések értelmében, ezt a réteget, a fehér és a fekete tőzeg kitermelését követően, a homokágyra kell teríteni. Amikor ezt mezőgazdasági területté alakítják át, ezt a megmaradó tőzeget mélyen beszántják a homokágyba, hogy összekeverjék. Napjainkban, engedéllyel lehetőség van a tőzeg ’legfelső’ rétegének a cserepezési földben történő felhasználására. A tőzeg ’legfelső’ rétegének az a hátránya, hogy az összetétele nem mindig homogén.

Tőzegmoha

A tőzegmoha fiatal, részben lebomlott anyag, saját súlya 10-12-szeresének megfelelő mennyiségű vizet képes visszatartani, tárolni. Színe világos, szinte teljes mértékben különböző típusú mohafélékből jön létre. Mivel a tőzegmoha viszonylag fiatal anyag, gyorsabban széttörik, mint a tőzeg idősebb típusai. Napjainkban az Észak-Európából származó tőzegmohát főként a cserepezési föld drágább fajtáiban használják.

Image
Different types of high peat

Tőzegalom

A tőzegalmot vagy tőzegport a tőzegprofil felső rétegéből vonják ki. A termék világosbarna és csak kismértékben lebomlott. A tőzegalom saját súlya 8-szorosának megfelelő mennyiségű vizet képes visszatartani, tárolni. A víz felszívása és kiengedése lassúbb folyamatok, mint a tőzegmohában. A tőzegalom kapható finom, apró szemcséjű, illetve normál és durva változatban, a minőség az alkalmazott extrakciós módszertől függ.

A finom szemcséjű tőzegalmot vízszintesen történő extrahálással nyerik, oly’ módon, hogy a tőzeget rétegről rétegre vágják ki, majd szárítják és betakarítják. Ez a legolcsóbb módszer. A durvább szemcséjű minőség előállításához a drágább, függőleges hajlásszögű extrakciós módszer alkalmazása szükséges.

Fekete tőzeg (nem állandóan fagyott)

A nem állandóan fagyott fekete tőzeg, amely öreg, vagy champ, vagy takaróföld- tőzegként is ismert, cserepezési földnek nem alkalmas, mert száradáskor nagyon sokat zsugorodik, és ennek következtében a vízvisszatartó szintje alacsony. Ha teljesen kiszáradt, akkor nagyon kemény tőzeggé válik (préselt tőzeg), ami fűtő- vagy üzemanyagként használható.

Image
Different types of high peat

Kerti tőzeg

A kerti tőzeg fontos forrása a cserepezési földet előállító iparnak. Úgy készül, hogy a nedves fekete tőzeget hagyják megfagyni, megdermedni. A kerti tőzeg minősége attól függ, hogy mennyire fagyott meg. A fagyos fekete tőzegnek tökéletesebb a vízvisszatartó képessége és kevésbé zsugorodik. Szárítás után a kerti tőzeg legalább 4-szer annyi vizet képes felszívni, mint amennyi a saját súlya. A kerti tőzeg sötétbarna, ami kedvező jele annak, hogy már elért egy előrehaladott lebomlási szintet. Nagyon finom részecskékből áll, ami miatt a benne lévő levegő űrtartalma viszonylag alacsony.

’Színes tőzeg’

A ’színes tőzeg’-et a fehér és a fekete tőzegrétegek közötti rétegből nyerik. Ez a réteg tovább bomlott, mint a fehér réteg, és a színe valahol a fehér és a fekete tőzeg közötti. A ’színes tőzeg’ kevesebb vizet képes visszatartani, mint a tőzegalom és a tőzegmoha.

Tagek :