A cserepezési föld szerkezete meghatározza, hogy mennyi víz és levegő áll a gyökerek rendelkezésére. A levegő fontos a gyökerek oxigénellátása, és a gyökér környezetében lévő mikroorganizmusok szempontjából.

Image
Contents of potting soil

A gyökereknek a növekedéshez, a gyökérrendszer fenntartásához, valamint a víz- és a tápanyagok felvételéhez van szükségük oxigénre. A levegővel való megfelelő ellátás, a jó végeredmény szempontjából, létfontosságú a gyorsan növekvő növények számára. Ha a termesztés korai szakaszaiban nincs elegendő levegő, akkor kevésbé fejlett lesz a gyökérrendszer, ami gátolja a növekedést, kisebb terméshozamot eredményezve.

Annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy a gyökér környezetében megfelelő mennyiségű levegő legyen, a termesztő hely levegőjéből oxigént kell felvenni, ami diffúzióval történik. A cserepezési föld szerkezete, amit elő kell készíteni, elsősorban a benne lévő nyersanyagok minőségétől függ. Annak érdekében, hogy jó cserepezési földet kapjunk, olyan szűz tőzeggel szükséges kezdenünk, aminek stabil szerkezeti jellemzői vannak.

Függőlegesen vágott vagy hántolt tőzeg

Image
Contents of potting soil

A tőzegrétegek kitermelésére két különböző módszer használható: az olcsóbb, bár kevésbé hatékony eljárás a tőzeg felső rétegének „lehántolása”. Ennek a technikának a hátránya az, hogy általa a tőzeg szerkezete kevésbé durva lesz, aminek nemkívánatos hatása van a levegő/víz kapcsolatra.

A második módszer a tőzeg vertikális, függőleges irányú vágásából áll. Az elmúlt időkből ez a leginkább ismert módszer. A korábban üzemanyagként, vagy főzésre és házak fűtésére használt tőzegtömböket is ily’ módon vágták ki. A tőzeg kitermelésének ez egy drága módja. Amikor a tőzeget tömbökre vágják, azokat kézzel meg kell fordítani, hogy kiszáradjanak.

Minél durvább a tőzeg, annál jobb lesz a benne lévő víz és levegő közötti egyensúly, és ez biztosítja majd, hogy a gyökerek ebben a közegben jobban fognak fejlődni, a növények egészségesebbek lesznek, és a talaj kevésbé fog zsugorodni.

Magas és alacsony

A cserepezési föld egyik legfontosabb alkotórésze a tőzeg. Ez egy többszáz éves, természetes anyag, ami a régi vegetációból alakult ki. A tőzeg olyan területekről származik, ahol az éghajlati viszonyok változása miatt az új növényzetnek gyorsabban kellett kialakulni, mint ahogy az elhalt vegetáció le tudott volna bomlani. E folyamat révén, lassan, de biztosan, létrejött egy szervesanyag-réteg, ami akár több méter vastagságú is lehet.

A tőzegnek két típusát különböztethetjük meg: a magas és az alacsony tőzeget. Az alacsony tőzeg azokon a területeken alakult ki, ahol a talajvíz-szint magas, és nagyon sok tápanyag van. Az alacsony tőzeg - jellemzően -nagy arányban tartalmaz rothadt anyagot, és nagy mennyiségű hordalék, iszap is lehet benne; homok és káros, ártalmas sók, amelyek miatt a jó cserepezési földhöz nem megfelelő alap. A magas tőzeg az esővíz hatására alakult ki, tápanyagban szegényebb területeken, fő alkotórésze a moha. Ez egy olyan kis növény, amelynek egyedei alul egyenként elhalnak, miközben fent a felszínen a saját maradványain tovább fejlődik, növekszik. A magas tőzegben más növények maradványai is megtalálhatók, pl. a gyapotfű.

Image
Contents of potting soil

Tőzegmoha

A tőzegmoha különösen alkalmas termesztő közegként, táptalajként való felhasználásra, mert természetes, könnyű, tiszta, és használata egyszerű. Tápanyagtartalma alacsony; pH-értéke 3,5 és 4,5 között van, jó víz visszatartó tulajdonságokkal rendelkezik (saját súlyának akár 20-szorosa). Az a magastőzeg-szelvény, amely Németország északnyugati részén, egy sík tőzegterületen van, különböző rétegeket foglal magába, amelyek különböző időszakokban alakultak ki.

Tagek :