Nem mindegyik cserepezéshez használt föld alkalmas a rövid ciklusú növényfajták termesztésére. A három legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, a szerkezet, az előtrágyázás és a pH-érték. A jó előtrágyázás és a pH-érték döntő fontosságúak a sikeres betakarítás szempontjából. A cserepezéshez használt föld, a kőzetgyapot és a COCO a gyorsan növekvő növények számára a három legfontosabb termesztő közeg. A cserepezéshez használt földnek megvan az a nagy előnye, hogy olyan közeg, amellyel könnyű dolgozni.

A cserepezéshez használt föld főként biológiai és természetes, ami magyarázatul szolgál óriási népszerűségére a szerves termesztők körében. Emellett, CANNA tápanyagokkal együtt alkalmazva, a felhasználást követően, szinte egyáltalán nincsenek benne maradványok, ezért talajjavítóként is használható, környezetbarát módon, teljesen problémamentesen.

Image
Potting mixes, general info

A cserepezéshez használt föld arról híres, hogy ’biológiai’ és ’természetes’, habár ez a hírnév nem teljesen indokolt, mivel gyakran tartalmaz pl. feldolgozott ásványi tápanyagokat és perlitet. A perlit egy olyan szervetlen anyag, amely egy ipari eljárás során jön létre.

Történet

Image
Potting mixes, general info

Időszámításunk előtt kb. 12000 évvel, az utolsó jégkorszakból származó glaciális nyelvek visszavonultak észak felé, terméketlen, homokos terepet hagyva maguk után. Az első vegetáció kifejlődött, alkotóelemei egyenként elhaltak és kialakították a tőzeg első vékony rétegét, amely még most is megtalálható, és ’sötét’ rétegként ismert.

Egy hosszú fejlődési periódus következett, amelyet időszámítás előtt 6000 és 3000 körül rövid jégkorszakok szakítottak meg, és ezen időszakban alakult ki a fekete tőzegréteg. Ez jelezte egy új fejlődési szakasz kezdetét, amelynek során a fehér tőzegréteg tudott kialakulni.

A fehér tőzeg és a fekete tőzeg közötti közbenső réteget ’szürke’ tőzegnek nevezik. A növekedés, illetve a ’legfelső’ réteg alakítja ki a szelvény, a profil felszíni rétegét.

Sok ismeret áll rendelkezésre

Valamennyi jó, cserepezéshez használt földnek a tőzeg az alapja. A tőzeg főként azokról a területekről származik, ahol az esővíznek alacsony az ásványi anyag tartalma, és ennek következtében kevés benne a tápanyag. Emiatt a cserepezéshez használt földhöz a növekedéshez, fejlődéshez szükséges valamennyi tápanyagot hozzá kell adni. Ez elérhető a speciálisan a cserepezési földhöz való alkalmazásra előállított tápanyagokkal vagy olyan biológiai alkotórészekkel, mint pl. az alga-granulátum, a vérliszt, a halemulzió, a szárított tehéntrágya, a szaruliszt, a csontliszt és a gilisztatúrások.

Mivel a tőzeg is képes nyomelemeket, főleg rezet, felszívni, fontos ezeket az anyagokat is hozzáadni. Az, hogy a tőzeg mennyi nyomelemet vesz fel, a fajtájától függ, a tőzegmoha pl. kevesebbet szív fel, mint a kerti tőzeg.

Image
Potting mixes, general info

A legtöbb, üzletekben kapható, cserepezéshez való földkeverék már tartalmaz tápanyagokat, és savassága is egészséges mértékű. Mindez stabil gyökér-környezetet biztosít, és csökkenti a tápanyaggal kapcsolatos problémák esélyét. A cserepezéshez használt földnek megvan az a nagy előnye, hogy olyan közeg, amellyel könnyű dolgozni. A másik ok, ami miatt sokan a cserepezési földet választják az, hogy pl. a kőzetgyapottal és a COCO-val ellentétben, e közeg használatának hagyománya van, és több ismeret és tapasztalat áll rendelkezésre.

Tagek :